Belang

Wie veel verstand en kennis van business-analyse, ict-strategie, planning en architectuur heeft zit gebeiteld ...

[Lees verder]

 

Website vernieuwd!

In het weekeinde van 19 op 21 maart is de website van Ommering Consultancy overgegaan op een content management systeem. Dit is ...

[Lees verder]

Strategie

Wat hebben giraffen in hemelsnaam met strategisch adviseren te maken zult u zich bij het zien van de foto afvragen. Heel sprekend vind ik het model waarin Paul Valens binnen een organisatie een aantal spelers onderscheidt. Ik haal het hier dan ook graag aan.

Giraffes
Helikoptervermogen is een belangrijke competentie voor strategisch opererende managers. Het is het talent om te beseffen, dat je deel uitmaakt van een situatie, maar dat je tegelijkertijd in de gaten hebt van welke setting deze situatie weer deel uitmaakt. Te veel helikoptervermogen wil wel eens leiden tot een verlies aan realiteitsbesef. Wij geven de voorkeur geven aan het Giraffemodel: een strateeg staat met vier poten op de grond, maar heeft wel overzicht tot ver buiten zijn standplaats.

Schildpadden
De meeste middelmanagers die ik in bedrijven aantref, hebben lichte schildpad-trekjes. Het wereldbeeld van een schildpad lijkt vrij plat en tamelijk beperkt. Zet een schilpad in een vergaderzaal en hij zal beweren dat de wereld bestaat uit stoelpoten, tapijt, schoenen, koffertjes en plinten.

Einde wereldbeeld.

Dat er buiten de zaal nog andere kamers en gangen zijn, en buiten het gebouw nog andere gebouwen, dat ziet hij niet en dat beseft hij ook niet. Hij wil het soms niet eens weten. Want daar gaat hij niet over. Hij beperkt zijn wereld tot mensen en dingen waar hij fysiek mee te maken heeft.

Strategische definities
Een bedrijf heeft niet alleen heli’s, giraffen en schildpadden, maar ook mollen. Voor Mollen geef ik de volgende strategische definitie (Een strategische definitie is een definitie die helpt): "Een mol is een schilpad die ooit zijn nek heeft uitgestoken, en toen een poot is kwijtgeraakt".

Vrij logisch dus dat hij gedoken en ondergronds is gegaan. Zo iemand heeft ook een gezin. Een mol is dus - strategisch gezien - niet achterbaks of niet te vertrouwen. Hij is bovenal onnodig beschadigd.

Een product van mismanagement.

Engelen
Hoger dan de Helikopters treffen we nog satellieten en Engelen aan. De wereld is dan inmiddels steeds boller van vorm geworden. Als een wereldbol, of een planetenstelsel. Nog verder gaan we zelfs spiraalachtige nevels zien: de bolvorm voorbij. Maar nog steeds wel roterend. Satellieten herken je aan hun internationale woordgebruik en Engelen aan hun Bijbelteksten. Die komen met Mission Statements waarin we: 
"Onze Verantwoordelijkheid Nemen voor de Wereld van Morgen".
Waarbij de Mens of de Patiënt centraal staat.
En waarin "We Helpen Leren Samen, We, Samen".

Bolprojecties als verbindingsmiddel
Door mijn voorstelling van zaken van de verschillende spelers heb ik misschien de indruk gewekt dat Engelen en Mollen elkaars tegenpolen zijn, met daartussen een scala van overgangsvormen van Satelliet, via Heli en Giraf, tot Schildpad.

Als je als deze types echter op een cirkel uitzet - of nog beter: op een bol - zie je ineens, dat ze in elkaar overgaan. Zoals je vanuit Nederland op weg naar Nieuw Zeeland steeds verder van huis lijkt te gaan, kom je vanaf Wellington weer steeds dichter bij huis. Als je maar voldoende recht doorvliegt.

Zo blijkt ook de Angel (de idealist) geruisloos over te gaan in de terrorist (de mol). Met Volkert van der G. en de ploeg van 11 september als eigentijdse voorbeelden.

 


 Home > Back > Top

Ommering Consultancy
Postbus 4214  -  2003 EE  Haarlem
Tel: 023 545 0018  -   Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots.
U heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Copyright © 2007 - 2010 Ommering Consultancy | Home | Site Map | Login |